Hartelijk Geschenk: Actueel: Hartelijk Geschenkdozen uitgedeeld in Moldavië

Hartelijk Geschenkdozen uitgedeeld in Moldavië

12.02.2009

Meer beeldmateriaal van de distributie van de Hartelijk Geschenkdozen vindt u onder Mediahoek.

Foto: Johan Pauly

Na controle en registratie van alle Hartelijk Geschenkdozen werd op 31 december de vrachtwagen voor Moldavië geladen. Naast de kleurrijke schoenendozen werden ook andere hulpgoederen in de vrachtwagen geladen, zoals de sport - en spelartikelen die via het televisieprogramma Vief Vief Hoera waren ingezameld. Al deze goederen vertrokken op vrijdag 2 januari naar Moldavië met maar één doel: kinderen blij maken en hen een hart onder de riem steken!

Na vier dagen reizen kwam de vrachtwagen vol hulpgoederen op maandag 5 januari aan in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Een deel van de goederen werd tijdelijk opgeslagen, een ander deel van de hulpgoederen werd, vergezeld van een cameraploeg van de televisiezender Vitaya, direct uitgedeeld aan ziekenhuizen, kindertehuizen en scholen. Zo ook een deel van de Hartelijk Geschenkdozen.

De eerste kinderen die werden blij gemaakt met een schoenendoos vol presentjes waren de kinderen van de kleuterschool in het dorp Lucaseuca (Orhei district) en de kinderen van de kleuterschool in het dorp Danceni (Ialoveni district). Beiden dorpen zijn typerend voor het platteland van Moldavië. Er wonen veel arme gezinnen, onder andere als gevolg van de hoge werkloosheid. De mensen leven voornamelijk van het voedsel dat ze verbouwen op kleine stukjes land. Water haalt men uit de waterputten die men met enkele gezinnen moet delen. Elektriciteit is aanwezig maar valt vaak uit.

Foto: Johan Pauly

In de scholen is het koud: kinderen houden meestal hun jassen aan. Er zijn weinig levensmiddelen of andere goederen te verkrijgen in deze dorpen op het platteland. Dit in combinatie met de armoede maakt dat de meeste kinderen vrijwel nooit cadeautjes krijgen. De Geschenkdozen waren dan ook meer dan welkom!

Andere Hartelijk Geschenkdozen werden uitgedeeld aan de eerste klassen van de middelbare school in Pelinia en aan een kleuterschool in het dorp Hasnasenii Noi (beiden in het Drochia district). Verder werden er via de sociale dienst geschenkdozen uitgedeeld aan verschillende instellingen in het district Rezina. Daarnaast werden er dozen uitgedeeld aan de kinderen van kindertehuis ‘Aoris’ in Chisinau. Deze instelling is speciaal voor kinderen en jongeren met een beperking. De vereniging ‘Dorinta’ in het Calarasi district kreeg ook een 25-tal geschenkdozen die werden uitgedeeld aan kinderen met een lichamelijke handicap. Ook werden er geschenkdozen uitgedeeld aan de kinderen van de eerste tot en met de derde klas in het dorp Rusestii Noi, gelegen in het Ialoveni district, en aan kinderen in Chisinau via de organisatie Save Street Children.

Foto: Johan Pauly

De reacties van de kinderen naar aanleiding van de Hartelijk Geschenkdozen waren ontroerend, zo vertelde Marina Morozova (de coördinatrice van de actie in Moldavië): ‘Veel van de kinderen krijgen vrijwel nooit een cadeautje, omdat de ouders vaak te arm zijn om een presentje te kunnen kopen. Zo was de vierjarige Valeria Bancu ontzettend blij met de knuffelbeer die ze kreeg. Ze vertelde me dat ze de beer in de toekomst overal mee naar toe zou nemen. Wel had ze nog graag een extra knuffeldier willen krijgen voor haar jongere zusje, maar ze voegde er vervolgens aan toe dat haar kleine zusje ook wel met haar nieuwe knuffelbeer zou mogen spelen.’

Met de cadeautjes die in de Hartelijk Geschenkdozen zaten konden sommige kinderdromen worden waargemaakt. Marina vertelt: ‘Iulian Boico uit Lucaseuca, vier jaar oud, vertelde dat hij al heel lang droomde over het krijgen van een mooie speelgoedauto. Hij was dan ook heel gelukkig toen hij merkte dat er een speelgoedauto in zijn geschenkdoos zat.’

Foto: Johan Pauly

De kinderen waren vooral erg blij met het speelgoed en de knuffelbeesten die door de kinderen in België in de schoenendozen gedaan waren. Maar ook op de versierde dozen werd enthousiast gereageerd: ‘De doos is een extra cadeau voor mij. Ik ga deze doos bewaren om er mijn lievelingsspulletjes in op te bergen, want ik heb geen eigen kast’ vertelde Mihail, een jongen van de middelbare school in Pelinia.

Facebook