Informatie Roemenië

Door Arno van den Heuvel, 10.10.2010

Source: http://www.luventicus.org/

Officiële naam: Roemenië
Totale oppervlakte: 238,391 km² (België: 30.528 km²)
Aantal inwoners: 22,2 miljoen (België: 10,4 miljoen)
BNP/capita: € 10.700,- per jaar
Levensverwachting: 72 jaar (België: 79,9)
Munteenheid: Leu

Algemeen
Roemenië is een land met een prachtige natuur, een rijke cultuur en een bewogen geschiedenis. Iedereen heeft vast wel eens gehoord over hoe het land voor bijna 25 jaar onder het schrikbewind stond van de paranoide Nicolae Ceauşescu maar ook de moeilijke periode die het land doormaakte na het verdwijnen van de communistische dictator is in het verleden vaak door de media belicht.

Tegenwoordig is Roemenië vooral een land van tegenstellingen. Het land kende een sterke economische groei maar niet iedereen profiteert mee. De prachtige natuur en de populariteit van de toeristische trekpleisters staan in schril contrast met de schrijnende situaties die in sommige streken en dorpen nog altijd dagelijkse kost zijn.

Geografie
Roemenië bestaat uit 3 landstreken: Transsylvanië in het noordwesten, Walachije in het zuiden en Moldavië in het oosten. De drie delen worden van elkaar gescheiden door de Karpaten: een bergmassief dat centraal in het land gelegen is. De langste en belangrijkste rivier is de Donau, die in het oosten van het land via de grootste delta van Europa in de Zwarte Zee vloeit.

De hoofdstad van Roemenië is Boekarest, dat met ruim 2 miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad van het land is. Andere grote steden zijn: Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara en Constanţa.

Geschiedenis en Politiek
De geschiedenis van het moderne Roemenië begint net na de Tweede Wereldoorlog wanneer het rode leger Roemenië intrekt en bezet. Dit leidde tot de oprichting van een communistische volksrepubliek. Toen in 1965, na de dood van de eerste communistische leider, Nicolae Ceauşescu aan de macht kwam verslechterde de situatie in het land geleidelijk. Ceauşescu's beleid was er één van verdrukking en Door wanbeleid groeide de staatsschuld van Roemenië gedurende eind jaren '70 tot meer dan 10 miljard. Een probleem dat Ceauşescu aanpakte door een streng economisch beleid in te voeren dat Roemenië verarmd en economisch uitgeput zou achterlaten tot lang nadat hij in 1989 afgezet en geëxecuteerd werd.

Sinds 1989 heeft Roemenië een gematigde koers gevaren waarbij het meer aansluiting kon vinden bij West-Europa. Langzamerhand begint het land nu met veel vallen en opstaan uit de put van de armoede te klimmen. In 2004 trad Roemenië toe tot de NAVO en in 2007 werd het land lid van de Europese Unie.

Bevolking
Volgens de laatste schattingen heeft Roemenië ruim 22 miljoen inwoners. De grootste etnische groep zijn de Roemenen die bijna 90% van de totale bevolking uitmaken. Minderheden zijn de Szeklers en Hongaren, die ongeveer 6.5% van de totale bevolking vertegenwoordigen en de Roma-zigeuners, goed voor zo'n 2.5% van de totale bevolking.

De officiële taal is het Roemeens. Roemeens is een Romaanse taal wat wilt zeggen dat het tot de zelfde taalgroep behoort als onder andere Frans, Spaans en Italiaans. Andere talen die in Roemenië, voornamelijk door de etnische minderheden, worden gesproken zijn Hongaars, Duits, Russisch, Turks en Roman: de taal van de Roma-zigeuners.

De staatsgodsdienst is het Roemeens-orthodoxisme, een onafhankelijke religieuze stroming die een eigen Patriarch heeft, de Teoctist, die zetelt te Boekarest. Ongeveer 85% van de bevolking hangt het Roemeens-orthodoxisme aan en hiermee is het dan ook verreweg de grootste religie van het land. Andere belangrijke religies zijn Katholicisme (4.5%) en het protestantisme (3.7%).

Facebook